Skolschack

Helsingborgs allmänna schackklubb har en lång tradition av att lära ut schack på skolor i nordvästra Skåne. Idag använder vi oss av Sveriges schackförbunds koncept Schackfyran (årskurs 4), Yes 2 Chess (årskurs 5, 6 och 7) och Sikta mot stjärnorna (årskurs 3). Om vi möjlighet så hjälper vi till vid temadagar och besöker fritids med mera. Stefan Håkansson är ansvarig för HASKs skolverksamhet. Kontakta Stefan på e-post adressen stefan(at)hask.nu.

Hur går det till?

Schackträningen inleds på hösten med att schackledare från Helsingborgs allmänna schackklubb gör ett besök i klasser runt om i nordvästra Skåne. Vi lär ut grunderna i schack och berättar om schackfyran, Yes 2 chess eller sikta mot stjärnorna. Klassläraren bestämmer sedan om klassen skall vara med eller inte. Deltagande skolor kan låna schackmaterial gratis.

Schackfyran (Världens största schacktävling)

Schackfyran är en rikstäckande schacktävling för fjärdeklasser. Det är klassen som tävlar och eftersom alla elever får poäng är det viktigt att alla elever deltar. Tävlingen spelas i tre etapper, kommunkval, distriktskval och riksfinal. Kommunkval och distriktskval spelades i Helsingborg. Vart sjunde lag går till riksfinalen. Mer information om schackfyran finns här.

Yes 2 Chess

Yes 2 Chess spelas som en lagtävling med fem elever från samma klass, en klass kan ställa upp med flera lag. Tävlingen spelas under våren över internet. Slottsvångsskolan från Helsingborg slutade i fjol på andra plats bland alla Sveriges femteklasser. Mer information om Yes 2 chess finns här.

Sikta mot stjärnorna

Sikta mot stjärnorna spelas som en lagtävling med fem elever från samma klass, en klass kan spela med flera lag. Tävlingen spelas under våren över internet. Förstapriset är ett besök var astronauten Christer Fuglesang. Mer information om Sikta mot stjärnorna finns här.