Maria vann flick-SM

HASKs Maria Burtseva vann yngsta gruppen i flick-SM. Maria spelade i D gruppen för flickor födda 2013 och senare. Hon tog tio poäng av elva möjliga. Det är första gången en HASKare har vunnit flick-SM.

Maria Burtseva HASKs första vinnare av Flick-SM. Foto: Lars OA Hedlund/Sveriges Schackförbund

Efter två vinster på fredagskvällen var det hela sex partier på lördagen. I det första partiet på lördagsmorgonen vann Maria mot förhandsfavoriten Sara Ostafiev från Trojanska Hästen. Det följde en vinst mot Limhamns SK Amanda Zhao i rond fyra och därmed var Maria den enda fullpoängaren och allt så bra ut. Men i rond fem blev det förlust mot Saga Gröning från Kalmar SK. Maria kom igen starkt och vann sedan eftermiddagens tre partier.
Inför söndagens tre partier var det helt jämnt mellan Maria och Sara Ostafiev. Sara och Maria hade redan mött alla i toppen av turneringen så det såg ut att gå mot ett avgörande på kvalitetspoäng. Så blev det också men eftersom både Sara och Maria mött varandra och spelarna på plats tre till elva så blev kvalitetspoängen lika. Maria vann därför titeln på inbördes möte. Bronset gick till Saga Gröning, Kalmar SK.
Sluttabellen finns här.