Anders Nilsson och Staffan Thomasson i Køge

På NvSSFs utmärkta hemsida skriver Anders Hansen att Anders Nilsson och Staffan Thomasson spelar turnering i Køge. Läs inlägget här.
Efter två ronder har Anders full pott medan Staffan vann i första och förlorade mot stormästaren Carsten Høi i andra. Fem ronder återstår. Det spelas fredag kväll klockan 18:00 och dubbelronder lördag och söndag. Livesändning finns här.
För våra juniorer och andra nyfikna så vann Staffan i bara fjorton drag i rond ett. Han spelade ett väldigt Instruktivt drag

Stefan spelar svart vad ska han spela? Innan du bestämmer dig, kolla på vits pjäser. Vad ser du?

Vi ser att den vita kungen står kvar i centrum och kungen kan inte rockera (eftersom den har flyttat). Vi ser också att båda vits löpare och en springare står kvar på startrutorna. Allt detta gör att en attack på kungen kan lyckas. Vad ska du tänka på och vilka pjäser vill du använda i attacken på vits kung?

Det är viktigt att anfalla snabbt. Får vit spela sin löpare till d2 och kanske ta vår springare på b4, flytta sin springare till f3 och flytta kungen till c1 så klarar han sig. Vi hinner inte få med våra torn eller springaren på f6 i anfallet och vår löpare på e7 är bunden. Springaren på b4 står när den vita kungen och kan vara med i anfallet. Vår dam är den bästa anfallspjäsen men vår egen bonde på d4 står i vägen för damen. vad tros du Staffan spelade?

Staffan spelar fram sin bonde. Draget är extra bra eftersom bonden hotar att ta springaren. Om vit tar bonden kommer damen ned i anfallet med schack. Vit tog bonden. (Det hade varit bättre och flyttat springaren men svart står på vinst i alla fall.)

Den svart kungen är i schack och vit ställde löparen i mellan. Staffan satte nu matt i två drag ser hu hur?

Staffan schackar med damen på c2 och kungen måste flytta till e1.

Staffan kan nu sätta matt i ett drag.

Springaren går till d3 och sätter schack matt.